Organizarea nunții - Cele mai importante etape

Anamaria | 09 September 2018


Photo Credits - Remus Dăescu

S-a întâmplat! Ce fericire! Și-a luat inima în dinți și te-a cerut, iar tu printre suspine de fericire ai acceptat fără a mai sta pe gânduri! ?

Eeee și acum începe distracție! Rochie de mireasă, sală, listă de invitați, costum, muzică, flori, verighete, dar oare în ce ordine? Dar oare cu ce începeți? 

Sfatul nostru: începeți prin citirea acestui post, iar mai apoi cu o discuție între voi în cadrul căreia așezați pe foaie orice idee sau dorință aveți. E foarte important ca amândoi să vă exprimați viziunea asupra acestui eveniment important, nu există idei greșite ci toate puse la un loc vor trebui armonizate în așa fel încât evenimentul să vă reprezinte pe amândoi. 

Așadar, să începem: în medie organizarea nunții ia cam un an și asta pentru că sunt elemente care se rezervă cu mult timp înainte, dar și pentru că necesită multă implicare și muncă mai ales dacă îl organizați singuri.

Sala - este primul lucru la care vă gândiți deoarece sala se rezervă în general de pe un an pe altul, dar în cazul celor mai solicitate timpul de așteptare poate fi mai mare. Dacă nu vă doriți evenimentul în plin sezon (aprilie - octombrie) s-ar putea să gasiți o dată liberă și mai repede.  Nu este o regulă dacă alegem întâi data nunții și apoi sala sau invers, acum depinde de voi. Dacă aveți o dată dorită atunci începeți căutarea sălii având acest detaliu în minte. Dacă nu aveți o dată sau o perioadă dorită, dar vă doriți o anumită sală întrebați care sunt datele disponibile. Mai multe detalii despre alegerea sălii găsiți în articolul Locația de nuntă ideală.

Photo Credits - Studioul de Fotografie

Muzica și fotograful -  se aleg tot cu mult timp înainte- aproximativ 9-10 luni înainte- mai ales dacă vreți un anumit DJ/ Band/ Cântăreț de muzică populară sau fotograf care au agenda plină pentru minim 6 luni. Despre muzică și fotografi vorbim mai mult aici și aici.

Aranjamentele florale - nu este nevoie să știți exact ce flori vă doriți, acest aspect se discută în apropierea evenimentului, dar e bine să vă rezervați un loc cu aproximativ 7-8 luni înainte de eveniment deoarece furnizorii de aranjamente nu sunt foarte mulți și în general nu iau în paralel mai mult de 2-4 evenimente pe weekend. Despre aranjamentele florale am scris un articol amplu.

Photo Credits - Studioul de Fotografie 

Rochia de mireasă - chiar dacă te gândești de mult timp la acest aspect sau nu ai nici cea mai vagă idee cum va fi rochia ta alegerea rochiei perfecte are mai multe etape: programări la saloane, probe și decizia finală, care poate fi grea printre atâtea opțiuni frumoase. După ce modelul a fost ales durează până când rochie e gata. Sunt saloane care au posibilitatea să comande rochia în fabrică sau să o facă în atelierul propriu, dar și saloane care fac doar retușuri pentru măsurile tale. În primul caz rochie e gata în vreo 3 luni. În al doilea durează mai puțin, aproximativ o lună. Pentru a nu fi stresată, planifică- ți primirea rochiei cu minim 2 săptămâni înainte de nuntă. Așadar recomandarea este să începi căutările cu vreo 6 luni înainte. Dacă vrei să știi mai multe despre alegerea rochiei, te sfătuim să citești și articolul nostru: Povestea unei rochii de mireasă unicat.

Photo credits - Studioul de fotografie 

Ținuta mirelui La prima vedere găsirea costumului perfect este mult mai simplă decât rochia de mireasă. De multe ori se poate dovedi o teorie greșită. De aceea vă sfătuim ca după ce rochie e comandată să începeți căutările pentru ținuta mirelui. Mai multe sfaturi pe acest subiect găsiți aici.

Photo Credits - Studioul de Fotografie, realizați - Mono Shoes

Invitații - cu design propriu sau apelând la un furnizor specializat, invitațiile sunt singurul lucru care trebuie să fie gata cu vreo 3 -4 luni înainte de eveniment pentru a putea fi înmânate celor pe care îi dorinți alături de voi. E adevărat, nu trebuie să așteptați până la finalizarea invitațiilor pentru a anunța evenimentul, însă pentru a le finaliza aveți nevoie de mai multe informații care se vor contura în timp. De aceea cel mai bine e să înmânați invitațiile cu toate detaliile maxim cu 3 luni înainte de eveniment pentru a avea timp și de confirmări. Deadline-ul pentru confirmări e bine să fie stabilit cu 2-3 săptămâni înainte de nuntă pentru a putea definitiva numărul de meniuri, așezarea în sală și mărimea finală a tortului. Înainte să comandați invitațiile, nu uitați să aruncați o privire și pe articolul nostru despre invitații.

Verighete - Pentru verighete un răgaz de 2-3 luni vă este suficient. Sunt bijuterii care doar comercializează verighete și astfel pentru a onora cererea voastră trimit comanda în fabrică sau în ateliere proprii din alte orașe având un timp de așteptare de aproximativ o lună. Totodată puteți găsi și bijutieri care le vor face într-o săptămână, bineînțeles contează foarte mult cât de complicat este modelul pe care îl alegeți. Ce a făcut soțul meu, a fost să întrebe la toate bijuteriile în care a căutat inel de logodnă, care e termenul de livrare a verighetelor și dacă primesc aur  la schimb.


Photo Credits- Studioul de Fotografie

Dulciuri - tort & Candy BarTot 2-3 luni sunt suficiente și pentru a comanda tortul si candy barul. Luați-vă 2 -3 săptămâni pentru a face degustari, iar câteva zile pentru a lua decizia. Numărul concret de kilograme le veți transmite cofetăriei în săptămâna evenimentului. La încheierea contractului e necesar să stiți un număr aproximativ de invitați pentru un calcul preliminar de preț.

Photo Credits - Studioul de Fotografie

Dansul mirilorDacă vă doriți o coregrafie pentru primul dans, atunci aproximativ cu 1 1/2- 2 luni înainte ar fi bine să începeți să luați lecții de dans. Sfatul nostru este să începeți să frecventați cursuri deschise de dans cam de la începutul pregătirilor. Acolo veți învăța diverse dansuri, iar cu o lună înainte de eveniment veți avea timp să vă concentrați pe ore în particular în care să concepeți și să repetați coregrafia, dar dacă timpul nu vă permite, lecțiile particulare și o coregrafie simplă vor rezolva problema primului dans. Despre dansul mirilor povestim mai multe in articolul: Primul dans - un moment pregătit până în cele mai mici detalii.

Un ultim sfat înainte de a vă lăsa să începeți pregătirile: planificați totul din timp dar rămâneți deschiși la neprevăzut, iar pentru a veni și mai mult în ajutorul vostru am pregătit un planificator de nuntă complet care să vă ghideze pas cu pas pe tot parcursul pregătirii evenimentului.



Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata