Fotograful de nuntă - De la o relație profesională la una de prietenie

Anamaria | 15 October 2018



În articolul trecut vorbeam de tipurile de sesiuni foto care compun tabloul nunții și vă promiteam ca voi reveni cu detalii care fac ca aceste sesiuni să fie distractive, fără stres, fără trac și să se transforme în amintiri de neuitat. 
V-ați gândit vreodată că fotograful este furnizorul care vă este alături cel mai mult pe parcursul evenimentului? De la pregătirile voastre (inclusiv coafor și machiaj) până la tort (sau poate și mai mult dacă consideră că mai sunt momente ce merită să fie imortalizate). De la save the date - sesiune de probă- ziua nunții- până după nunta la trash the dress. 

În general fotograful este cel care vă poate ajuta să treceți inclusiv peste momente mai puțin plăcute sau situații stresante fiind obișnuit cu astfel de evenimente și știe cum să vă facă să treceți peste moment. Și atunci de ce să nu construiți o relație bună cu el/ea?

Cum îmi spunea un fotograf: relația fotograf -  miri este defapt una de la OM la OM ceea ce înseamnă că fiecare parte are nevoie și așteptări ce trebuie armonizate pentru ca treaba să meargă strună. 

De aceea vă propun mai jos să discutăm câteva aspecte la care e bine să fiți atenți:

Cererea ofertei și încheierea contractului
Pentru a scrie acest articol am vorbit cu mai mulți fotografi și toți mi-au spus același lucru: pentru a putea avea o relație fructuoasă, cuvântul de bază este comunicarea.
Chiar dacă timpul vă presează, e foarte important ca înainte de a contacta un fotograf să îi studiați puțin portofoliul, toți au  pagină de facebook ori site, poate chiar amândouă. Fiecare fotograf are stilul lui, iar voi aveți o personalitate care doriți să fie evidențiată în imagini. Oricât de ciudat ar suna, dar e o condiție esențială ca voi să fiți pe aceeași lungime de undă cu fotograful vostru. Un alt detaliu important peste care mulți trec, este atunci când cereți oferta pentru evenimentul vostru: nu este suficient să contactați fotograful cerând un preț fără a le aprecia munca și a le da detalii: locația, număr de invitați, data evenimentului (pentru verificarea disponibilității), serviciile pe care le-ați dori (fotografierea nunții cu sau fără trash the dress, poate sesiune save the date). Totodată rugați-i să vă arate și un material de nuntă complet, cel mai indicat fiind într-o locație asemănătoare cu a voastră. Sunt fotografi care au formular de cerere de ofertă pe site-ul lor: http://www.alexbunea.ro/contact/#solicita .

Sunt mulți fotografi, care nu mai răspund la solicitări de preț fără a primi detalii.

Întâlnirea preliminară
După primirea ofertei stabiliți o întâlnire cu fotograful, înainte de semnarea contractului - e discuția decisivă atât pentru voi cât și pentru el. De ce și pentru el? Simplu: pentru că și fotografii își aleg mirii - pornind de la ideea enunțată mai sus: fotograful și mirii să fie pe aceeași lungime de undă - nu trebuie să o luați personal, dacă fotograful consideră că stilul lui nu se potrivește cu dorințele voastre și preferă să vă recomande pe cineva mai apropiat de felul vostru de a fi pentru a se asigura că rezultatul final este cel dorit de voi.
Această întâlnire este menită să vă cunoașteți și să discutați toate detaliile și cerințele pe care le aveți, cât și regulile jocului. Povestiți cum vedeți evenimentului, care sunt momentele pe care deja le aveți planificate, cum vă imaginați florile, rochia de mireasă, locația pentru fotografii. Toate aceste detalii îi vor contura o imagine completă despre cum va imortaliza amintirile voastre.  

Stabilirea programului evenimentului
La stabilirea programului este foarte bine să luați în considerare și sugestiile fotografului- el știe mai bine de cât timp are nevoie pentru a poza pregătirile miresei, sau care este perioada din zi indicată pentru a realiza pozele de cuplu. Chiar dacă nu ii cereți părerea, dorința tuturor este ca în săptămâna nunții să le transmiteți programul detailat, program în care să includeți și momentele surpriză pregătite. Indicat este să vă întâlniți pentru a discuta amănuntele, însă dacă sunteți prea stresați un telefon poate rezolva acest task. Transmiteți aceeași informație și videografului.

Fotografi surpriză
Acesta este un subiect delicat. Sunt fotografi care nu au nici o problemă să lucreze cu un alt fotograf pe care nu îl cunosc, însă majoritatea nu sunt de acord cu acest lucru. E foarte bine să precizați dacă va mai fi un fotograf la nunta. Fiecare fotograf are modul lui de a lucru și de a-și planifica ce are de făcut. Prezența încă unui fotograf poate crea confuzie, concurență între cei doi, dezorganizare și poate chiar întârzierea momentelor.

Videografi
Sunt fotografi care nu au nici o problemă să lucreze cu videografi pe care nu îi cunosc cu condiția să fie puși în contact cu aceștia pentru a putea discuta detalii care să le armonizeze munca, dar sunt și fotografi care acceptă doar videografi cu care au mai colaborat. Motivele sunt similare cu cazul unui fotograf surpriză.

Comunicarea în timpul nunții
După cum vă povesteam, fotograful este cel care vă sta alături cea mai mare parte a nunții, așadar comunicare este esențială. Spuneți-i pas cu pas ce urmează, ce vă doriți, ce nu vă place. Încercați pe cât puteți să păstrați doar o linie de comunicare, chiar dacă va fi foarte dificil, încercați ca toate cererile altor invitați sau a părinților să treacă prin filtrul vostru. E clar că vor răspunde la cererile invitaților de a-i fotografia, însă nu e plăcut să fie agasați cu cereri de genu: fotografiază și floarea aia și pantoful acela.

Photo Credits: Sebastian Gutu

În final un sfat de aur primit de la toți este: pentru poze de nuntă reușite și multă distracție în timpul sesiunilor foto, odihna este un ingredient de bază. Chiar dacă vă va fi foarte greu, înainte de eveniment încercați să dormiți pentru că cearcănele se mai ascund în spatele machiajului, însă starea de oboseală, irascibilitatea și stresul sunt dușmanii cei mai mari ai unor fotografii reușite. Cu emoțiile nu aveți ce face, fac parte din tabloul evenimentului și vor fi surprinse în poză așa pure cum le veți lăsa voi să se vadă. 




Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata