Pe ce mână se poartă inelul de logodnă?

Anamaria | 12 November 2019

Inspirația acestui articol a venit acum câteva săptămâni când colega noastră Ilinca s-a logodit. A primit în dar modelul de inel pe care îl visa, însă s-a născut o întrebare: pe ce deget se poartă inelul de logodnă?



Vă povesteam în articolul ”A diamond is forever!” istoria inelului de logodna și cum a ajuns diamantul să definească inelul dedicat cererii în căsătorie, iar la final vă lăsam un video în care se povestea istoria verighetelor și a inelului de logodnă. În acel video se explica și cum din antichitate până în zilele noastre diferite culturi poartă aceste podoabe diferit. Hai să vorbim puțin de tradiția românească, aș îndrăzni să spun chiar europeană. 


Se spune din bătrâni  că în momentul logodnei inelul sau verigheta se va purta pe inelarul mâinii drepte. Acesta era considerat un semn distinctiv prin care se arată că domnișoara era deja promisă iar tânărul domn nu mai este în căutare de pretendente (asta dacă se opta pentru purtarea verighetelor). În vechime logodna era oficiată și în biserică preotul dând binecuvântarea viitorilor miri și sfințind inelele. 



În prezent s-a păstrat doar tradiția inelului de logodnă purtat de domnișoare de inelarul mâinii drepte. 

Se poate observa că la începutul cununiei religioase preotul oficiază o scurtă slujbă de logodnă punând verighetele pe inelarele mâinii drepte mirilor, iar mai apoi în timpul cununiei le spune nașilor să mute inelele pe mână stângă dar pe tot pe inelar. 


Un alt aspect observat în ultima vreme, așa ca un trend- în momentul cununiei sau după,este că mireasa mută și inelul de logodnă lângă verighetă. Nu este o regulă dar se practică în cele mai multe cazuri. Din acest motiv vă mărturisesc ca mi-am ales inelul de logodnă astfel încât să se potrivească lângă verighetă și același sfat l-am dat tuturor prietenilor care căutau inel de logodnă pentru iubitele lor. 


Photo Credit: Studioul de Fotografie 



Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata