Voalul - un accesoriu cu rădăcini antice

Anamaria | 30 August 2019

Voalul este unul din accesoriile care se păstrează în ținuta miresei încă din antichitate. Se spune că acesta proteja mireasa de spiritele rele care o puteau ataca în ziua nunții. Totodată îi dădea acesteia un aer misterios fiind interzis mirelui să îți vadă aleasa până în ziua nunții în fața altarului.


În tradiția altor popoare mireasa purta un voal de culoare închisă prin care nu vedea iar aceasta era condusă de tatăl ei sau alt bărbat important din familie până în fața altarului. De aici s-a păstrat tradiția că mireasa este însoțită de tată sau naș până la altar unde este lăsată în grija mirelui. Un amănunt simpatic este faptul ca în antichitate cât și în evul mediu căsătoriile erau aranjate, astfel voalul avea rolul de a proteja identitatea miresei care era dezvăluita doar atunci când era prea târziu pentru mire să se mai răzgândească. 


Atât grecii cât și romanii considerau voalul ca un semn al subordonării femeii- voalul putând fi ridicat de pe fața miresei doar de către bărbat- astfel acesta îșii afirma superioritatea față de mireasă. Dacă o mireasă își ridica singură voalul de pe față - acest act era considerat ca o declarație de independența și nesupunere. 


În tradiția românească, voalul simbolizează puritate și feciorie, de aceea se mai păstrează și astăzi ritualul schimbării voalului cu năframa, când nașa ia voalul din capul miresei și îl pune în părul domnișoarei care a prins buchetul, iar miresei îi leagă năframa ca semn al trecerii în rândul femeilor căsătorite din comunitate. 


Photo Credit: Studioul de Fotografie


Eu vă mărturisesc că la nunta mea nu am purtat voal din mai multe motive: 

La rochia pe care am avut-o nu se potrivea un voal tradițional 

Aveam impresia că îmi va ține cald fiind pe spate

Am fost mereu de părerea că nu îmi stă bine cu voal


Îmi place să văd mirese care aleg să poarte voal mai ales dacă acesta este ales corespunzător. Ce înțeleg eu prin ales corespunzător? Vă descriu mai jos:

Să fie în consonanță atât cu rochia cât și cu coafura aleasă

Să se potrivească cu statura miresei -> o mireasa miniona se va gândi de 2 ori dacă va purta voal spaniol sau prins deasupra cocului deoarece se creeaza iluzia optică că sunt și mai mici

Să îi fie comod miresei să îl poarte


Din punctul meu de vedere, în zilele noastre voalul este foarte de efect în pozele din sesiunea trash the dress și în biserica (pentru a se păstra tradiția). Cu acest considerent în minte vă sfătuiesc să luați în considerare și împrumutarea sau închirierea unuia. 


Photo Credit: Studioul de Fotografie



Pentru petrecere,  unde voalul poate fi incomod la dans există varianta schimbării acestuia cu un accesoriu de păr sau o agrafă foarte mare că tot au reintrat în moda anul acesta sau cu flori naturale. 


Photo Credit: Anita Bejenaru



Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata