Codul bunelor maniere pentru o nuntă NeCruntă

Anamaria | 12 February 2019


Într-o societate în care codul de conduită și bunele maniere nu mai sunt de actualitate este totuși bine de știut că pe lângă tradiții există câteva reguli de etichetă care sunt foarte apreciate dacă sunt respectate. Poate că îmi veți spune că sunt regulile de bun simț și nici nu trebuie amintite, însă am întâlnit diverse ocazii în care erau mai mult sau mai puțin respectate. 

Aș vrea să vorbim astăzi de 10 reguli de aur pe care  le consider esențiale și ușor de urmat de fiecare dintre noi: 

Răspunsul la invitație
În momentul în care primiți invitația la o nuntă fiți sincer cu mirii. Nu confirmați că mergeți decât dacă sunteți siguri că puteți să îi onorați cu prezența. Ei își fac calculele în funcție de numărul de persoane care le confirmă invitația - astfel calculează: numărul de meniuri, cantitatea de băutură, mărimea tortului, numărul de mărturii. Orice invitat confirmat care nu îi onorează cu prezența este o cheltuială în plus. Este adevărat că pot exista situații de urgență ce nu pot fi evitate - toată lumea le înțelege, dar și în acest caz este recomandat să anunțați. 
Pe de altă parte dacă doriți să veniți cu copii sau doriți să veniți însoțiți (în cazul în care nu sunteți într-o relație oficială) întrebați mirii dacă îi deranjează acest lucru. Noi am avut neplăcerea că un cuplu a venit la nuntă cu copilul de aproape 5 ani fără să ne anunțe, copil care a stricat configurația unei mese pentru că părinții l-au așezat pe scaun între ei și astfel un invitat a rămas fără loc. Copilul fiind așezat pe un loc automat a primit meniul lui chiar dacă avea doar 5 anișori. 
Totodată dacă ați confirmat un număr de persoane nu mai schimbați pe parcurs - e destul de bulversant pentru miri în special pentru aranjarea la mese

Ținuta la cununia civilă 
Codul bunelor maniere spune astfel: ținuta este elegantă, sobră fiind un eveniment care are loc cel mai târziu după masa. Atât mireasa cât și celelalte doamne nu vor purta rochii strălucitoare sau cu ștrasuri. Mirele și domnii vor purta costume elegante dar nu frac sau smoching. Această regulă se aplică atunci când cununia civilă este separată de cea religioasă și petrecere. 

Ținuta la cununia religioasă și petrecere
Aici vorbim de ținute festive, chiar glamour, deși poate fi un eveniment de zi. O regulă pe care doamnele trebuie să o respecte este următoarea: DOAR MIREASA ESTE ÎMBRĂCATĂ ÎN ALB. Poate să existe situația în care mireasa alege ca ținuta domnișoarelor de onoare să fie în culori pastelate, deschise, însă toate celelalte invitate începând cu nașa trebuie să evite culorile deschise care pot fi ușor confundate cu albul/rozul prăfuit/ ivory-ul din rochia miresei. 

Respectarea orei de începere a evenimentului
Este destul de împământenită credința că nu e frumos să ajungi primul, credeți-mă este și mai neplăcut să nu vă încadrați în acel sfert academic. La noi în Banat mirii așteaptă lumea la intrarea în sală și le urează bun venit la petrecere, iar dacă majoritatea invitaților ar întârzia ar fi foarte neplăcut pentru miri să se ridice de la masă pentru a-i întâmpina. Totodată se știe prea bine că mirii dau drumul la petrecere prin dansul lor aproximativ după o oră jumătate de la ora scrisă pe invitație însă totuși așteaptă ca sala să fie aproape plină. Cu cât întârziați mai mult cu atât le stricați planurile sau pierdeți momente frumoase. 
Pe de altă parte, în Ardeal mirii nu întră în sală decât dacă majoritatea invitaților au venit. Cum ar fi ca ei să fie prezenți în sală de la ora 7:00pm, dar să nu intre în sală să se bucure de petrecerea lor decât după două ore, când vin invitații - până la urmă și la restaurant dacă întârziați mai mult de 15 min și nu anunțați pierdeți rezervarea. 

Photo Credit: Andrei Vuia 

Utilizarea telefonului mobil
Tehnologia este tot mai prezentă în viața noastră și dorim să împărtășim toate momentele frumoase cu prietenii noștri virtuali instant. Din nou codul bunelor maniere ne spune că e indicat să cerem permisiunea mirilor să postăm poze cu ei sau cu momente din nunta lor. Această regulă este și mai importantă atunci când nunta este combinată și cu botez - oricât ne-am dori să postăm poze cu bebelușul cuplului care este foarte drăgălaș - întrebați părinții pentru că s-ar putea să nu își dorească să facă cunoștință internetului cu puiul lor. Este vorba de intimitatea lor. 
Respectați fotograful - dacă se fac poze de grup sau se fac poze cu mirii nu intrați în fața obiectivului doar din dorința celui mai bun selfie - cel mult rugați fotograful să facă același cadru și cu telefonul vostru. 

Dedicațiile și cererea unor melodii 
Se știe că de la o anumită oră toată lumea este foarte bine dispusă și tentația dedicațiilor sau cererea de melodii este tot mai mare, însă vă sfătuiesc să vorbiți cu mirii înainte - este evenimentul lor și chiar dacă știți că la alte petreceri v-ați distrat pe o anumită melodie, poate consideră că acum nu este momentul fiind înconjurați de invitați atât de variați. 

Dispunerea la mese
De cele mai multe ori este una din cele mai grele sarcini pe care le au mirii, în special cu cât e nunta mai mare. Așadar dacă au uitat sau nu au ținut cont de cearta de acum o săptămână cu o mătușă și v-au repartizat la masă cu aceasta, nu le cereți să vă schimbe locul sau și mai rău nu vă schimbați locul fără să anunțați pentru că veți da peste cap o sală întreagă mai ales dacă mai sunt și alții care vor să stea altundeva. Oricum să nu uităm că la petrecere o parte mare din timp se petrece și pe ringul de dans.

Echilibru între timpul petrecut în sală și cel petrecut afară în zilele de vară
Cum majoritatea nunților se organizează în sezonul cald (primăvară târzie până în toamnă timpurie) și cum nu mai este voie să se fumeze în spații închise, am observat că foarte mulți invitați petrec majoritatea timpului afară sau pe terasa amenajată. Nu este nimic greșit să petreceți timp și în afara sălii, însă este lipsă de respect ca peste 50% din timp să îl petreceți în afara sălii. Nu uitați că ați venit la un eveniment unde oamenii sunt cei care îl fac memorabil prin prezența lor alături de miri. 

Photo credit: Lorand Szaszi

Critici legate de muzică și mâncare
Este bine știut că o nuntă nu poate mulțumi pe toată lumea și că oricât de mult efort depun mirii, vor exista și aspecte care poate nu vor fi pe placul vostru. Nu le aduceți critici în timpul evenimentului, nu vă plângeți că muzica e prea tare - sunteți până  la urmă la o petrecere unde muzica și dansul sunt ingredientele de bază. Dacă meniul nu este pe placul vostru nu le spuneți - din păcate gusturile nu se discută. E foarte ok să le dați sfaturi sau să le spuneți ce nu a fost pe placul vostru după nuntă. 

Cadoul sau plicul cu bani 
La noi s-a înrădăcinat obiceiul ca mirii să primească de la invitați cadouri în bani ceea ce nu este rău, însă e bine de știut că orice cadou trebuie să acopere cel puțin contravaloarea meniurilor. Poate sună ciudat că sunteți invitați la o nuntă și e de bun gust ca prin dar să vă achitați meniul dar gândiți-vă că pe lângă meniuri mirii mai au și alte cheltuieli. 
Dacă totuși optați pentru un cadou nu veniți cu el la eveniment, cel mai indicat este ca acesta să ajungă la miri înainte de nuntă pentru se putea bucura de el, pe durata nunții nu e timp pentru deschiderea cadourilor. 
Indiferent pentru ce optați, codul bunelor maniere ne mai spune că la nuntă e frumos să veniți cu un buchet de flori. 

Acum o recomandare pentru miri: chiar dacă am observat că în special în spațiu urban nu se mai respectă tradiția, ce vă sfătuiesc este să nu faceți strigarea darului. Până la urmă fiecare vă va dărui cât vrea, ținând cont și de cum s-au simțit la eveniment. 

Photo Credit:Norbert Gubincski Photography 


Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata