La povești cu fotografii de la Land of White Deer

Iulia-Denisa | 28 April 2021




Când am văzut pentru prima oară fotografiile realizate de Dana și George am simțit că evadez din locul în care mă aflam, din rutina zilnică, că mă rup de trecut. Am văzut o trăire atât de sinceră și pură în fotografia lor, că m-a făcut și pe mine să simt trăirea cuplului din spatele lentilelor. Și ce mai trăire! O libertate de exprimare și de gânduri, o vibrație caldă care mi-a dat imediat o stare de bine. Și pentru că prima impresie a fost atât de intensă, am vrut să descoperim mai multe despre ei, despre cum văd ei fotografia, cum a început și cum s-a conturat acest concept. 


Cine a spus Da primul la industria nunților?

Povestea lor începe astfel..la Cluj, într-o zonă pitorească, aproape de pădure. Ce la momentul respectiv părea a fi doar un simplu mod de viață, cu plimbări zilnice prin pădure, fotografiat de căprioare și cerbi, acum a devenit o componentă definitorie în viața lor. “White Deer”, spun cei doi, se referă la “magia și misterul pe care încercăm să le obținem în fotografiile noastre”. Și chiar se vede! S-au cunoscut prin intermediul fotografiei și au lucrat împreună în acest domeniu, dar abia în 2012 au început cu evenimentele, fiind o decizie care a venit natural din partea amândurora. Iar acum nu ar schimba profesia lor pentru nimic în lume.


“Pasiunea pentru fotografie am avut-o amândoi de multă vreme, doar că nu făceam nimic serios în privința asta.” 



De cât timp lucrați în industrie?

Ca orice drum în viață, nu știi de la început unde te duce, dar dacă încerci și ai răbdare s-ar putea să te ducă într-un loc plin de magie. Asta s-a întâmplat și cu Dana și George, au început inițial ca asistenți pentru alți fotografi, au “cercetat” zona. Au vrut să învețe cât mai multe și să vadă cum se descurcă cu stresul și emoțiile din acea zi, a fotografierii unei nunți. Deși în prim-plan, ziua nunții și toate momentele care o înconjoară sunt pentru voi, în spatele scenei se află doi oameni pasionați, emoționați, cu sufletele la gură care încearcă să surprindă clipele dintre voi doi într-un mod cât mai firesc și mai sincer.


Ce gen de fotografie vă place cel mai mult să abordați?

Vedem în fotografiile celor doi artiști că natura pare a fi o parte esențială în procesul de creație. Multe cadre în lumina difuză a apusului de soare, raze, stânci și fărâmițe de umbre ale brazilor din pădure. Admirația lor pentru natură rămâne fără doar și poate o caracteristică demnă de precizat. Când i-am întrebat ce gen de fotografie le place cel mai mult să abordeze, am simțit prin răspunsul lor că ne întoarcem puțin la începuturile pasiunii lor pentru fotografie. Primele lor fotografii, înainte să se cunoască au fost din natură. George ne-a povestit că pe atunci Dana, soția lui, mergea în ture foto prin țară și că avea o pagină minunată cu tot felul de locuri vizitate. El, de asemenea, cutreiera munții în lung și-n lat, fiind instructor într-o asociație montană. Mi-am spus în mintea mea..”cât de tare, totul se întâmplă cu un scop!” 


“Primele noastre fotografii, înainte să ne cunoaștem, au fost din natură.”



Ce vă trezește cea mai mare emoție când sunteți prezenți și fotografiați la o nuntă?

Discuția noastră a continuat cu un șir de întrebări curioase despre cum abordează fotografia și ce le trezește cel mai mult creativitatea. Pot să vă spun că “emoția” a fost unul dintre cuvintele cele mai menționate în aceste discuții. Ce mi s-a părut interesant este că asta am simțit și eu prima oară când le-am văzut fotografiile - emoția, însă nu mă așteptam să descopăr că ceea ce îi ghidează și pe ei, este de fapt ceea ce se transmite mai departe prin cameră. Mi-au mărturisit că trăiesc din plin prin profesia lor și că nu există sentiment mai frumos în această meserie ca emoția creată de cuplul care urmează să se căsătorească.


“Celelalte elemente pot fi create, dar ceea ce simt oamenii niciodată!”


La ce nunți ați participat recent?

Când am deschis subiectul despre nunțile la care au participat recent, George a glumit un pic pe seama perioadei incerte prin care trecem. “Nunți? Recent?”, mi-a punctat George atunci când i-am întrebat la ce nuntă spectaculoasă au participat recent. Nu am putut să nu îi întreb apoi cât de tare și-a pus amprenta covid-ul asupra planurilor lor. Industria nunților a fost până la urmă una dintre cele mai afectate de pandemie. Răspunsul lor mi s-a părut atât de sincer, încât nu aveam cum să nu îl împărtășesc cu voi. Deși perioada a fost și a rămas grea și incertă, cu multe anulări/ amânări, ei au rămas optimiști și încrezători că lucrurile se vor rezolva și vor lua cursul normal, revenind cât mai curând la a face ce le place, la a vă surprinde trăirile în ziua voastră specială. 


Călătorii și locuri nemaivăzute 

Mereu mă folosesc de întrebarea “Cât de departe ați călătorit pentru a fotografia la o nuntă”, ca să aflu detalii despre locurile extraordinare în care au fost. Și asta pentru că așa îmi imaginez eu profesia aceasta, ca o poartă spre locuri nemaiîntâlnite, experiențe deosebite, plimbări în zone plăcute ochiului. M-a surprins să aflu că soții de la Land of White Deer nu caută neapărat nunți spectaculoase. Deși mi-au povestit că au călătorit până în Franța, la un castel de lângă Bordeaux, și că urmau să aibă parte de o experiență profesională (și personală) în Islanda înainte ca pandemia să le dea planurile peste cap, au vorbit absolut firesc despre nunțile la care au fost prezenți ca și fotografi. Mi-au dat un sfat, pe care vi-l recomand acum și vouă: atunci când nu îți faci așteptări, negreșit totul va merge bine.




Care sunt pașii și care este abordarea voastră la un eveniment? 

Planificarea unei nunți se întâmplă câteodată să fie, fără voia noastră, cu năbădăi. Iar așteptările noastre ca și mirese, ni se conturează încă dinainte de a fi cerute în căsătorie..ce putem face în situația asta, care este abordarea lor la un eveniment? Cu toate că nu există o listă universală cu pași de urmat, Dana mi-a mărturisit că lor le place să stabilească împreună cu mirii sau cu wedding plannerul câteva detalii înainte despre desfășurarea evenimentului. Cât despre ziua nunții sau a evenimentului, încearcă să intervină cât mai puțin, ca să surprindă emoțiile și trăirile în mod natural. Desigur, mi-au explicat că sunt prezenți cu sfaturi, iar oamenii apreciază mult implicarea lor. Am continuat prin a-i întreba dacă li s-a întâmplat vreodată ca un cuplu să le ceară ceva ieșit din comun. “Nimic ieșit din comun până acum, cu toate că în ultima vreme am putea considera ieșit din comun fotografiile de la răsărit, când te trezești cu noaptea-n cap să mergi într-un loc fain.”


“Oamenii au devenit prea comozi”, mi-au spus. 



Mesajul de final

Am uitat cumva în rutina haotică pe care o avem acum că lucrurile simple sunt cele care ne aduc cea mai mare bucurie. Și cred cu tărie că acest lucru se aplică și pentru pregătirea nunții, și pentru ziua cea mare și pentru orice zi din viața voastră. Bucurați-vă de lucrurile mici, de simplitatea vieții și priviți cu ochi dulci acest început de drum împreună. 


Închei prin a vă spune o povestioară despre care mi-au vorbit Dana și George atunci când și-au ales numele și care avea să-i reprezinte în totalitate. În diferite culturi se spune că atunci când vedeai o căprioară sau un cerb alb, acest lucru prevestea că vei avea parte de ceva deosebit și unic. Land of White Deer este un concept deosebit și unic, iar oamenii din spatele conceptului sunt de excepție. Le mulțumesc că “m-au primit” cu căldura lor ca pe un prieten și că au împărtășit cu mine și cu voi tainele fotografiei lor.


Pe Dana și George îi găsiți pe Nuntă Cruntă chiar aici: https://www.nuntacrunta.ro/fotografi-nunta/Brasov/296/Land-of-White-Deer. 

Cereți-le o ofertă personalizată iar ei vă vor dărui amintiri nemăsurate.



Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata