Ședințele foto - de la "Save the date" la "Trash the dress"

Anamaria | 05 October 2018

Cu acest articol intrăm în sfera complexă și fascinantă a fotografie și videografiei de nuntă.

Eu și acum după 4 ani și jumătate mă uit cu mare drag la albumul foto, la filmul nunții noastre și retrăiesc cu mari emoții fiecare moment surprins. În acel moment noi am ales să avem o ședință foto înainte să înceapă agitația nunții și bineînțeles acele poze de grup la finalul cununiei religioase în părculețul bisericii, lăsându-i fotografului libertatea să ne surprindă pe noi și invitații noștri în instantanee pe tot parcursul nunții. 

Cu trecerea anilor am învățat că nu doar aceste ședințe foto definesc universul fotografie de nuntă, acesta fiind mult mai complex. Așadar m-am gândit să vă prezint succint toate acele sesiuni care vor compune povestea voastră:

Sesiunea "Save the date"

Se face cu câteva luni înainte de nuntă sau chiar imediat după ce ați stabilit data. Cei mai mulți folosesc pozele din această sesiune pentru a-și anunța marele eveniment în mediul online. Totodată pozele pot fi folosite și în design-ul invitațiilor sau al altor detalii care vor definii decorul nunții. 
Această sesiune se poate face cu fotograful ales pentru nuntă sau cu un alt prieten pasionat de fotografie. Locațiile sunt variate:  natură, cafeneaua unde v-ați întâlnit prima data sau orice alt loc care vă inspiră, însă în general undeva aproape. 
În general această sesiune este extra pachetelor de nuntă și va fi taxată separat. 

Photo Credits:  Studioul de Fotografie 

Sesiunea de Probă

Dacă știți că aveți trac în fața aparatului foto, sau nu vă simțiți confortabil când cineva imortalizează momente "dulci" între voi vă sfătuiesc din toată inima să cereți fotografului vostru să faceți o astfel de întâlnire. Vă va ajuta enorm să vă relaxați în fața aparatului, să fiți mai spontani, totodată facilitează o cunoaștere reciprocă miri - fotograf - voi veți înțelege modul de lucru al fotografului, iar el va știi cum să lucreze cu voi în ședințele foto care urmează pentru a imortaliza cele mai bune cadre cu voi. 
În general această sesiune nu este pretențioasă: nu necesită o locație specială, fotograful își dorește ca voi să fiți cât mai naturali așadar optați pentru un outfit casual. Fiind naturali fotograful poate să vadă care sunt unghiurile care nu vă avantajează și astfel să le evite pe mai încolo. Pentru fotografii care fac această ședință foto, ea este inclusă în pachetul de nuntă.

Fotografiile din ziua nunții 

Tot mai multe cupluri aleg ca în ziua nunții să se dedice mai mult evenimentului și invitaților decât pozelor de cuplu. Așadar în ziua evenimentului în general se face o sesiune scurtă la locație (dacă aceasta are un decor frumos în special multă natură, iar lumina este pe placul fotografului) sau o altă locație foarte aproape pentru a nu pierde foarte mult timp. Provocările oricărui fotograf în ziua nunții sunt 
  • pozele de pregătire ale celor 2 miri 
  • pozele de grup
  • pozele din timpul ceremoniilor
  • pozele de la tort 
În articolul următor vom vorbi mai pe larg de aceste momente importante și ce reguli e bine să urmați pentru a fi fericiți cu rezultatul și bineînțeles nici să nu dați mari bătăi de cap fotografului. 
Photo Credits: Alex Bunea

Sesiunea Trash the dress / Love the dress

Sunt de fapt același lucru - e sesiunea dedicată vouă într-o locație deosebită unde fotograful are timp să lucreze cu voi pentru a scoate cadre artistice. Acestea sunt fotografiile care cuceresc pe toată lumea pentru că fotograful caută unghiurile perfecte, iar voi sunteți relaxați. 
Două sfaturi aici: 
  1. Locația - alegeți o locație cu totul deosebită - există atât în țară cât și în străinătate locuri de basm - fotografii le cunosc- așadar vorbiți de la început cu ei, spuneți-le care vă este bugetul și ascultați-le sfatul. Așa cum voi vă doriți cadre minunate care peste ani să vă aducă aminte cu plăcere de statutul special de mire și mireasă, așa și ei își doresc fotografii deosebite care să le îmbogățească portofoliul.
  2. Alocați 2 zile pentru sesiunea foto mai ales dacă optați pentru o excursie în străinătate. Pozele se vor face la răsărit și apus pentru a avea parte de lumina propice pozelor așadar este greu după călătorie să fiți fresh în următoarea dimineață la răsărit sau în ziua în care ajungeți la apus. Oricum și fotograful are nevoie de puțină cunoaștere a locului (mai ales dacă nu e comun) pentru a ști cum cade lumina, care sunt cele mai bune locuri pentru cadre. 
Photo Credits: Radu Dumitrescu Wedding Photographer 

Din punctul meu de vedere investiția în partea foto - video este o investiție pe termen lung pentru că imortalizează pentru totdeauna emoțiile, trăirile și peripețiile din această perioadă frumoasă din viața voastră, așadar alocați atât buget cât și timp acestui aspect. 

Pentru săptămâna viitoare pregătesc un articol dedicat relației voastre cu fotograful, dar până atunci lăsați obiectivul să vă surprindă iubirea în cât mai multe ipostaze și în cât mai multe cadre. 







Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata