Nunta în Biserica ortodoxa in 2020

Anamaria | 17 January 2020

Photo Credits: Lorand Quest


Așa ca la început de an, ne-am gândit ca în acest articol să vorbim puțin de calendarul nunților 2020 în biserica ortodoxă și alte informații utile legate de cununia religioasă ortodoxă. Am ales să nu vorbesc despre cununia catolică pentru a nu scrie romane, dar vă promit că revin cu un nou articol.


În anul 2020, Biserica ortodoxă interzice,teoretic, efectuare de nunți, botezuri și alte cumetrii în perioadele de mai jos:

În toate zilele de post şi în posturile de peste an;

În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti (1-2 februarie; 27-28 mai; 6-8 iunie 15 august; 13-14 septembrie);

De luni după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti până la Duminica Sfântului Apostol Toma (24 februarie - 26 aprilie);

În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (15-28 iunie);

În Postul Adormirii Maicii Domnului (31 iulie -14 august);

De Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august);

În Postul Naşterii Domnului (15 noiembrie - 24 decembrie);

În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie - 6 ianuarie).

Pentru că sunt destul de multe perioade fără nunți, eu vă sfătuiesc ca atunci când vă stabiliți data nunții să aveți în față un calendar religios. Atenție mare: ziua de vineri este considerată zi de post în biserica ortodoxă așadar nu veți putea fi cununați, chiar dacă devine tot mai comună nunta de vineri. 


Vă spunea mai sus, că în aceste perioade teoretic se interzice efectuarea de cununiilor, pentru că există o portiță de scapare numită ”dispensă”. 


Ce este dispensa și când se aprobă?

Dispensa este defapt o cerere specială pe care mirii o adreseaza episcopiei în care vor să se căsătorească. Această cerere specială se aplică în mai multe cazuri:

Doriți să vă cununați într-o zi interzisă de canoanele ortodoxiei însă aveți un motiv foarte bine intemeiat:

                o Ați rezervat sala cu mult timp înainte și nu stiați că este perioada de post- ex: postul Sfintelor Paști sau cel al Sfinților Apostoli Petru și Pavel care variază de la un an la altul

                o Veniți în țară doar pentru a vă căsătorii într- o perioadă în care aveți concediu sau cumulați cu anumite sărbători

                o Natura job-ului nu vă permite efectuarea nunții în zilele de sâmbătă sau duminică – ex: cei din industria nunților care au majoritatea prietenilor în aceeași industrie și astfel pierd și invitați și contracte

Doriți să vă cununați cu un creștin dar nu ortodox

Nașii voștrii nu sunt ortodocși 

Bineînțeles că dispensa nu este gratuită ci diferă de la o parohie la alta, așadar nu veți găsi pe internet costurile, ci doar modele de cerere. Sfatul meu este să vorbiți cu preotul care doriți să vă cunune pentru a afla toate detaliile. 


Photo Credits: Anita Bejenaru


Dacă tot vorbim de costuri, să nu uităm și de taxele de cununie. Acestea nu sunt stabilite de Patriarhia Română la nivel național ci sunt lăsate în mâna preoților în fiecare parohie. Atenție: în orașele mari sunt mai multe parohii așadar și taxele pot fi diferite în funcție de cât de mare e biserica, câți preoți slujesc și dacă este inclusă și taxa corului sau nu. Pentru a avea totuși o idee, pot să vă spun că această taxa variază între 100 si 1500 Ron. Știu este un interval enorm dar una este să vă căsătoriți la o bisericuță micuță într-un sat și altceva dacă optați pentru catedrala unui oraș mare al țării- cheltuielile fiind diferite. Este important ca pentru această taxă să solicitați chitanță și odată achitată să fiți trecuți în registrul de cununii în ziua și la ora dorită pentru a fi siguri. 


Nu uitați că la aceste costuri se adaugă și darul nașului pentru preot care în cele mai multe cazuri este lăsat la voia nașului, însă sunt biserici unde se sugerează. Acest dar se dă la finalul cununiei când se primește certificatul de căsătorie și  nu veți primi niciodată chitanță. Veți spune probabil că este o practică veche ce nu ar trebui perpetuată pentru că nu e sănătoasă și nimeni nu vă poate obliga să plătiți – dar pot să vă dau exemplul nostru – am cununat  3 perechi de fini în credința ortodoxă: la primii soțului meu i s-a spus clar cât trebuie să dea fiecărui preot și fiecărui cântăreț neprimind actele înapoi, la cel de-al 2-lea cuplu preotul nici nu a vrut să aud de bani motivând că taxa a fost achitată deja, iar al- 3-lea ne-a mulțumit pentru că își acoperea banii de transport venind din altă localitate. 

Am scris mult și totuși nu am reușit să răspund la unele întrebări arzătoare, deoarece nu există un răspuns unic. Secretul în pregătirea cununiei religioase este să vorbiți cu preotul care vă va cununa și să aflați toate detaliile care vă interesează.


Photo Credits: Lorand Quest




Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata