Intrebarile unei viitoare mirese

Anamaria | 02 December 2019

In decursul timpului am scris diverse articole cu sfaturi, interviuri ba chiar v-am invitat si in universul sufletului meu prin articole legate de povestea mea de dragoste, sper ca in fiecare ati gasit cate ceva care sa va inspire sau sa va ajute in organizarea nuntii. Sunt convinsa insa ca fiecare dintre voi are intrebari la care nu a gasit inca raspunsuri asadar va lansez o provocare: scrieti-mi intrebarile voastre punctuale si eu voi incerca sa va raspund. Si pentru a va da un impuls astazi am ales sa raspund Ilincai (viitoarea noastra miresica).

Asadar hai sa vedem ce o framanta pe aceasa la inceput de organizare:


Cand am inceput sa caut locatia foarte multe erau disponibile duminica. Eu am zis de la inceput ca as vrea sa fac sambata nunta, dar pana la urma, e si duminica o varianta buna ?

Sambata este inradacinata pentru ca apoi invitatii sa aiba duminica la dipozitie pentru odihna sau pentru a se intoarce acasa daca vin din alte localitati si  astfel nu sunt nevoiti sa isi ia o zi de concediu. Cu toate acestea duminica este ziua traditionala in care se efectueaza nuntile si devine tot mai populara pentru ca cei care isi doresc sa fie cu voi in aceasta zi minunata vor fi chair daca e duminica sau sambata, chiar daca e o nunta de zi sau de noapte.

In cazul vostru, poate ar fi ok sa luat in considerare si posibilitatea de a planifica nunta in apropierea unei sarbatori mari cand prietenii din Olanda sau alte tari oricum vin acasa pentru a Sarbatorii cu familia. Ex: dupa Pasti sau in perioada in care e in general concediu in Olanda ( gen august). 



 

Inca nu ne-am ales nasii. Cat de implicati ar trebui sa fie in planificarea nuntii ? Se ocupa de ceva specific ? De exemplu, am auzit ca nasa cumpara voalul miresei.

Oooo povestea cu nasii este foarte relativa. Dupa cum scriam eu in articolul legat de responsabilitatile nasilor si a finilor, nasii au un rol important in desfasurarea evenimentului insa implicarea lor in pregatiri este asa cum va intelegeti cu ei. Nu exista o regula, ce pot sa iti spun e ca ar fi bine sa stie detalii ale organizarii sa nu vina la nunta ca orice alt invitat si sunt aspecte unde e bine sa fie intrebati,ex: daca nasei ii e comod sa aiba buchet sau isi doreste bratara de flori sau e ok si cu cocarda din piept sau daca le faceti tort sa le multumiti ca sunt alaturi de voi care este tortul lor preferat. Sunt nasi carora le place sa fie implicati mai mult decat un update din cand in cand dar sunt altii carora nu le place sau nu au timp. 

Ce e important insa, fie ca implicarea lor va fi mare fie care nu, alegeti-va nasii in asa fel incat sa va fie apropiati mereu atat ca varsta cat si ca distanta. Legat de traditiile ce cumpara nasii, este adevarat ca nasa alege si cumpara voalul si tot nasii sunt cei care se ocupa de lumanarile de la biserica, dar in practica actuala mireasa alege daca poarta voal sau nu , tot ea il si alege pentru a fi in consonanta cu rochia, iar lumanarile vin la pachet cu buchetul si decorul de flori. Noi ca nasi am ales mereu sa compensam alegerile finilor prin darul de la nunta.   


Sunt foarte incantata sa imi cumpar rochia de mireasa, asa ca deja mi-am facut programare pentru a proba rochii, dar nunta este in septembrie. Crezi ca ar trebui sa mai astept ?

Niciodata nu e prea devreme sa incepi probele rochiei de mireasa pentru ca astfel vei avea timp sa iti alegi modelul care te reprezinta cel mai bine, iar daca saloanele nu iti ofera ceea ce visezi, ai destul timp pentru a apela la un atelier care ti-o va confectiona. E important de stiut ca orice rochie la comanda dureaza cam 3-4 luni pentru a fi gata si important este ca retusul final se face cu o luna inainte de nunta. 




As vrea sa trimit invitatii de nunta digitale, crezi ca ar trebui sa le trimit si prin posta ?

Invitatiile digitale sunt foarte bine venite, varianta printata este recomandata insa rudelor sau apropiatilor mai invarsta, cum ar fi bunicii sau matusile preferate care nu sunt foarte prietene cu tehnologia. Asadar selecteaza de pe lista acei invitati pe care ii stiti ca nu sunt in pas cu lumea digitala si trimiteti-le prin posta sau rugatii pe parintii vostrii sa le dea.

As vrea sa inteleg mai multe despre traditiile de la nunta. Unde as putea sa gasesc mai multe detalii despre asta ?

Legat de traditii, internetul nu va prea ajuta pentru ca sunt diferite de la regiune la regiune, iar articolele din spatiul virtual prezinta doar aspectele generale. Sfatul meu este sa gasiti o persoana care sa va explice traditiile din zona in care va organizati nunta iar apoi sa va decideti cat de multe obiceiuri veti respecta. Aici ar putea intra in joc un vornic ( acea persoana care stie traditiile si conduce pas cu pas nunta) sau un wedding planner care va poate ghida cum sa respectati traditia locului. 


Ce recomandari ai pentru muzica ? Ar trebui sa avem si trupa sau un DJ este suficient ?

Din punctul meu de vedere un DJ bun mereu va putea face atmosfera si in special va putea acoperii cat mai multe genuri muzicale. Este foarte adevarat ca o trupa cu muzica live sau un interpret de muzica populara au un impact deosebit pentru invitati dar s-ar putea sa nu poata acoperii toate genurile de muzica pe care le doriti voi si un Dj oricum va fi necesar. Evaluati-va bugetul si luati in considerare ca onorariul oricarui interpret / band se ridica la cateva mii de euro la care se poate adauga si onorariul DJ-ului. 

O sa avem multi invitati din alt oras, ar trebui sa ne ocupam noi de cazarea lor ? Cum se practica de obicei ?

Pot sa iti spun ca noi atat la nunta cat si la botez am asigurat cazarea invitatilor din afara localitatii, insa nu este o regula. Daca alegeti sa nu le platiti voi cazare este bine totusi sa le dati optiuni pentru cazare unde sa isi faca rezervare. Stiu cupluri care au rezervat camere in locatia unde a fost nunta, iar altele au optat pentru rezervarea unei pensiuni intregi si astfel au obtinut reduceri.


Tu ai multa experienta in ceea ce priveste nuntile. Ce sfat mi-ai da pentru organizare ?

1st: Keep it simple - incearca sa te organizezi astfel incat sa iti fie simplu sa tii pasul cu progresul dar totodata incearca ca evenimentul in sine sa pe sufletul vostru insa elegant si simplu 

2nd: Deleaga din sarcini - mai ales ca mare parte din organizare o veti face de la distanta. 

3rd : Nunta este despre amandoi si va reprezinta pe amandoi so implica-l pe Calin cat mai mult. 

 

Sper ca v-am starnit interesul si astept cu nerabdare si alte intrebari. Sezonul nuntilor s-a incheiat, iar pregatile pentru nuntile anului 2020 sunt in toi so precis fiecare dintre voi aveti lucruri care va framanta. Sunt aici sa va raspund si sa va fac viata mai usoara.  



Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata