Cum să alegi paleta de culori pentru nuntă?

Ilinca | 14 November 2019

Wedding color palette De ce o paletă cromatică? Răspunsul e unul simplu: nuanțe. Dacă ne gândim la albastru, deja putem spune bleu, bleu-marin, bleu-ciel, baby blue și așa mai departe. Rochiile domnișoarelor de onoare, decorul, invitațiile, toate se bazează pe culorile pe care le alegi.


Sursa

O paletă de culori se poate construi în diferite feluri (monocromatică, complementară, analog). Mai multe detalii despre culori pot fi găsite în acest video. Pentru nunta mea am ales o paletă de culori complementară, motivul principal fiind faptul că rochia de mireasă va fi albă și îmi doresc să contrasteze cu o culoare mai închisă.

Am folosit câțiva pași simpli pentru compunerea paletei de culori:


 1. Alegerea unei culori dominante.
Această culoare poate fi folosită predominant sau doar ca accent, însă este culoarea ce iese în evidență.

Sursa

În poză de mai sus de exemplu culoarea principala este rozul, chiar dacă mare parte din decor este alb. Te vei uita cu siguranță la sute de poze legate de nuntă pentru inspirație, atunci când găsești o culoare care te atrage și îți trezește o emoție aparte, poți folosi o extensie web (de exemplu ColorZilla) pentru a afla codul culorii. Mie mi-au plăcut intotdeana bujorii așa că atunci când am început să aleg culorile pentru nuntă, știam că voi pleca de la poze cu bujori.

Sursa

Folosind tool-ul de care vă spuneam mai devreme, am găsit exact nuanță de roz care îmi place.



2. Alegerea unei culori complementare Culoarea complementară se află pe diagonală față de culoarea de referință pe roata culorilor.



Rozul meu fiind unul pudrat aș putea alege albastru sau verde. În acest moment poți deja contura tema și emoția pe care vrei să o transmiți la nuntă. Eu am ales verde, pentru că îmi doresc un decor bogat și cât mai natural. Am început să caut poze cu frunze verzi și am ajuns la concluzia că îmi doresc un verde închis. 



Folosind acealași tool am găsit exact nuanța de verde pe care mi-o doream.




3. Alegerea nunațelor secundare
Primii doi pași sunt suficienți pentru a defini direcția în care se duce nuntă ta, însă dacă îți dorești să combini mai multe culori poți alege încă 2 culori secundare mai deschise sau mai închise decât culoarea complementară. Am introdus culoarea mea pe un website dedicat culorilor și am ales două nuanțe mai deschise prezentate în partea de jos a paginii.



4. Culoarea de fundal și mici detalii Culoarea de fundal este culoarea fețelor de masă, poate și a scaunelor, draperiilor și alte suprafețe mari din locație. De obicei această culoarea este alb, dar trebuie să ții cont de locația în care va avea loc nuntă care poate avea și alte culori. Detaliile se pot referi la orice alt element care va fi prezent la nunta ta și pe care îl poți alege. Eu știam că voi avea elemente metalice (decor, scaune, invitații), așa că am ales auriul.


5. Constuirea paletei de culori Un fișier text cu codurile culorilor, un folder cu pozele care te inspiră sau un board pe Pinterest sunt perfecte pentru a păstra culorile nunții tale, însă dacă vrei să constuiești o paletă profesionistă poți folosi un tool ca Figma sau Photoshop în care să creezi paleta de culori. De asemenea, există și website-uri dedicate, de exemplu https://coolors.co/

Acesta este rezultatul final pentru paleta de culori a nunții mele, realizat în Figma.


Am reușit în 4 pași simplii să construiesc paleta de culori. Planificarea nunții va fi mult mai ușoară având în minte (și în telefon) cromatica nunții. Rochia de mireasă, rochiile domnișoarelor de onoare, decorul sălii, petrecerea burlacițelor și toate celelalte detalii se vor îmbina armonios.
Așteptăm să vedem paletele voastre de culori pe pagina noastră de Facebook sau Instagram.


Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata