Cununia religioasă - ce trebuie să știi

Anamaria | 20 April 2019


Se apropie Sărbătorile Pascale, pentru credincioșii catolici weekendul acesta, iar pentru cei ortodocși săptămâna viitoare. 
În spiritul acestei perioade, hai să povestim puțin despre datinile și regulile cununiei religioase, atât în Biserica Ortodoxă cât și în cea Catolică. Am ales să vorbesc doar despre acestea două, deoarece sunt cele mai răspândite în țara noastră. Vă cer scuze de la început celor de alte religii. 
Așadar să începem.

În Biserica Ortodoxă regulile sunt mai stricte decât în cea Catolică. 
În primul rând trebuie să fiți atenți când se poate efectua cununia. Există multe perioade în care se interzice (teoretic) efectuarea cununiei. Am spus teoretic pentru că dacă se găsește înțelegere la preot și se primește dezlegare, se poate efectua și în aceste zile. Revenim la zilele în care nu se efectuează cununia: 

1. în cele patru posturi de peste an, ca și în toate zilele de post din cursul anului: miercurea și vinerea, Ziua Crucii (14 septembrie), Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august). Aceasta, pentru că petrecerile și ospețele ce însoțesc de obicei nunta nu se potrivesc cu pocăința și înfrânarea pe care ne-o impune postul (așa prevăd canoanele Biserici: Tâlcuirea la Can. 69 al Sf. Apostoli; can. 52 al Sinodului din Laodiceea și Sf. Simion al Tesalonicului, Răspuns la întrebarea 25, trad. rom. p. 318.). În Postul Paștelui este îngăduită la nevoie logodna și aceasta numai în ziua Bunei-Vestiri (daca nu cade în săptămâna Patimilor) și în Duminica Floriilor.
2.  în săptămâna brânzei (sau săptămâna albă), care este socotită ca vreme de pregătire pentru post.
3. în săptămâna luminată (dintre Duminica Paștelui și Duminica Tomii), în Duminica Rusaliilor, în răstimpul dintre Crăciun și Bobotează, precum și în ajunul tuturor praznicelor împărătești, pentru ca veselia nuntașilor să nu întunece sau să ne facă să uităm bucuria duhovniceasca a celor mai mari sărbători creștine.


Photo Credits: Studioul de Fotografie

Al doilea aspect foarte important este faptul că tinerii care doresc să se cunune trebuie să fie amândoi ortodocși. Acesta este motivul pentru care înainte de cununie majoritatea preoților vă vor cere certificatele de botez - aici va interveni problema pe care am avut-o eu (să nu existe acest certificat pentru că am fost botezată acasă deoarece bunicii erau oameni importanți în vremea comunistă) - eu am rezolvat-o printr-o adeverință datorită faptului că mă cunoștea preotul de când eram mică.

Legat tot de această regulă, nașii cuplului trebuie să fie ortodocși și cununați - foarte importantă diferența între căsătoriți și cununați. Sunt biserici care cer inclusiv ca nașii să prezinte un certificat de cununie eliberat de biserica unde au fost cununați. Noi ne-am lovit de acest aspect la nunta primilor fini, care a fost la Alba Iulia în catedrală. Din nou se poate să găsiți preoți mai permisivi pe care să nu îi intereseze acest aspect.

E bine de menționat că nu există o listă standard de documente și lucruri care trebuie prezentate preotului înainte de cununie, tocmai de aceea e foarte important ca atunci când stabiliți data nunții să mergeți la biserică, vorbiți cu preotul și cereți o listă cu ce trebuie adus pentru cununie. Ce pot să vă spun că vă vor cere cu siguranță sunt următoarele:
- Verighetele
- Certificat de căsătorie
- Certificat de botez al mirilor
- Dovada achitării taxei
- Eșarfă / panglică - cu care în unele regiuni ale țării se leagă mâinile drepte ale mirilor, iar în alte zone panglica este ținută de nași și miri simbolizând unirea celor doi tineri. 
Întrebați și dacă lumânările nașilor trebuie luate de la biserică sau nu.

În caz că vă întrebați dacă este permisă cununia fără nași, ei bine Biserica nu acceptă lipsa părinților spirituali. 

După ce ați stabilit data nunții și nașii, e bine de știut că sunt foarte puțini preoți care acceptă să înfăptuiască cununia religioasă în afara bisericii. Acest fapt se datorează în principal ordinului dat de patriarhul țării, prin care se interzice oficierea cununiilor în aer liber sau oriunde altundeva în afara bisericii. Cei care trec peste acest ordin sunt in general preoții care nu au parohie. 

Înainte de cununie, trebuie să știți că aveți datoria să mergeți la spovedanie. Da, știu, nu toată lumea este familiarizată cu această practică, însă e bine să mergeți măcar la o discuție cu preotul. La finalul oricărei cununii, preotul va ține o cuvântare, și în general preotul dorește să cunoască puțin cuplul pentru a putea face referire la ei în tipul cuvântării. 

Opțional, gândiți-vă dacă doriți ca în timpul cununiei să vă cânte corul bisericii, bineînțeles acolo unde e posibil. Eu am ținut foarte mult la acest aspect deoarece se creează o atmosferă solemnă, iar pe filmare se aude foarte frumos. 

Să nu uităm de partea financiară. La orice biserică pentru cununie se plătește o taxă pentru care veți primi chitanță, însă nu uitați, așa cum vorbeam și în alte articole, nașul trebuie să cinstească preotul la finalul cununiei. Dacă doriți și cor, acesta cu siguranță va avea o taxă care se achită la dirijor. 


Dacă vi se par prea multe reguli in Biserica Ortodoxă, pot să vă spun că cea Catolică este puțin mai permisivă, în special când vine vorba de perioadele în care se pot efectua cununii și locația lor. În Biserica Catolică singura perioadă în care e interzis să se facă nunți este postul Paștelui și zilele de Paști. Totodată, preoții catolici sunt deschiși să efectueze slujba și în afara bisericii. 

Ce mai știu este că înainte de cununie, mirii merg la o discuție cu preotul în care acesta dorește să îi cunoască mai bine. Finii noștri care s-au cununat acum trei ani au fost timp de o lună săptămânal la astfel de întâlniri, însă cel mai bine vorbiți cu preotul. Venind vorba de finii noștri e bine de reținut că Biserica Catolică nu impune ca nașii să fie catolici și nici să fie căsătoriți. Am o prietenă care a fost nașă sorei ei împreună cu cel mai bun prieten al mirelui. Pe de altă parte nu sunt necesare lumânările ca în cadrul slujbei ortodoxe. 

Când vine vorba de partea financiară, și în Biserica Catolică există o taxă care se plătește înainte de cununie, dar nașul nu mai cinstește preotul.

La finalul cununiei catolice, mirii vor primi un certificat de cununie.

Photo Credits: Studioul de Fotografie

Am păstrat pentru final răspunsul la o întrebare care macină mulți miri: Este oare permisă căsătoria între miri de religii diferite?
La unison ambele biserici vin si spun așa: Căsătoria între creștini de rituri diferite (ex. catolici și ortodocși) este permisă prin dispensă (o cerere specială) din partea Episcopului Catolic și a Patriarhului Ortodox, însă cununia între miri de religii diferite (ex. creștini ortodocși și budiști) nu se poate efectua. 

Sper ca toate aceste informații să vă fie de folos, iar dacă am omis vreun aspect important vă rog să lăsați un comentariu. 


Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata