5 sfaturi pentru un buget de nuntă eficient

Anamaria | 05 March 2019

Photo Credit: Lorand Szaszi Photographer

Hai să vorbim despre bani!

Dacă până acum am povestit despre planificare, despre relația cu diverși furnizori, despre tradiții și alte ritualuri, ei bine, toate au ceva în comun: un buget bine gândit și bine gestionat. Toată lumea are o frică foarte mare când pornește  la drum: să nu rămână cu datorii. 

Așadar hai să vedem câteva tips & tricks care să vă ajute să evitați această situație. 

1. Porniți estimarea bugetului de la numărul de persoane pe care doriți să le invitați, și foarte important, gândiți-vă cât la sută din cei de pe listă vor veni sigur - ex: 100 persoane pe listă din care știți sigur că orice s-ar întâmpla 80 vor veni. Atunci pornim calculele de la cele 80 de persoane. Fiecare regiune a țării are diferite sume pentru dar, acestea fiind diferite și de la mediul urban la cel rural, dar e bine să vă interesați cam cât este darul mediu la o nuntă în orașul unde vă organizați nunta - ex. dar / persoană 100 euro. Astfel veți porni cu un buget estimat de 80 persoane x100euro/persoana - 8000 euro. Toate cheltuielile care trec de acest buget vi le asumați ca fiind cheltuieli pe care nu le recuperați. Dacă vă încadrați în acest buget, dar suma obținută din dar este mai mare, diferența este câștigul vostru.

2. Faceți o listă cu toate cheltuielile și urmăriți-le îndeaproape. În această listă e bine să cuprindeți următoarele elementele: 
- Bugetul estimat pe care vreți să îl alocați fiecărui element din listă 
- Avansul pe care l-ați dat - acolo unde este cazul 
- Suma totală pe care o datorați în momentul în care încheiați contractul 
- Suma cheltuită în momentul în care achiziționați ceva (rochia miresei, ținuta mirelui, pantofi, invitații)

3. Balansați cheltuielile
Acest aspect este unul foarte relativ - fiind strict legat de ce prețuiți voi cel mai mult. Perspectiva mea în acest moment (după ce am trecut prin nunta noastră și prin nunțile altor prieteni) este următoarea: alocați un buget considerabil pentru:
- O locație frumoasă care să nu necesite foarte multă amenajare (doar flori pe mese - poate nici atât) și care să aibă un meniu divers și gustos
- Un fotograf & videograf care să creeze amintiri de calitate - peste ani va fi investiția cea mai apreciată care vă va face să retrăiți fiecare moment al acestui eveniment important 
- Un DJ bun / Formație care să facă atmosferă pentru o petrecere reușită - în memoria invitaților va rămâne în primul rând petrecerea și apoi ținutele și machiajul sau alte detalii mărunte
- Verighete - le veți purta o viață întreagă 
- Cu siguranță ținutele sunt importante dar nu uitați că le veți purta o singura dată

4. Când plecați la drum gândiți-vă care sunt sursele financiare pe care vă puteți baza: credit, părinți, economii, venitul vostru lunar. E important să știți care sunt sursele care vă vor asigura cheltuielile de dinaintea nunții și care vă vor acoperi acele cheltuieli ori neprevăzute ori care nu vor fi recuperate din darul de nuntă. Noi am mai aplicat un truc (învățat de la unii mai trecuți prin viață): am păstrat o singură sursă care a achitat tot ce a fost de plătit înainte de eveniment, iar la final am tras linia și pe baza tuturor facturilor am calculat cât trebuie să dăm înapoi acelei persoane care ne-a sponsorizat. E foarte greu și vă puteți încurca dacă aveți mai multe surse financiare și DA - PĂSTRAȚI TOATE FACTURILE ȘI CHITANȚELE. 

5. La final vă dau un sfat de suflet: nu alocați buget pentru lucruri doar pentru că trebuie, chiar dacă vouă nu vă plac sau pe voi nu vă reprezintă. Dacă cineva insistă ca voi să aveți detalii în timpul evenimentului pe care nu le doriți poate ar fi bine să le sugerați să le achite. Nu cheltuiți bani doar de dragul părinților, prietenilor, nașilor sau tradiției dacă acel ceva nu e pe sufletul vostru. În cadrul nunții noastre nu doream să excludem muzica populară, însă consideram că un DJ bun poate să asigure și această parte, însă socrul meu a dorit din tot sufletul să avem una din cele mai bune interprete ale Banatului, astfel ne-a făcut cadou prestația acesteia. 

Sper ca aceste câteva sfaturi să vă facă viața mult mai ușoara în gestionarea părții financiare, iar dacă nici unul dintre voi nu are înclinații contabile...rugați pe cineva foarte apropiat să vă ajute pentru a nu pierde șirul cheltuielilor. 




Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata