Povești din spatele unor tradiții de nuntă urmate și astăzi

Anamaria | 05 February 2019

Am să încep acest articol printr-o mărturisire: nunta noastră a fost lipsită de orice tradiție. Știți de ce? - pentru că avem rădăcini în părți diferite ale țării cu tradiții multe și variate, iar nunta s-a ținut aici în Banat - o regiune consacrată  prin obiceiurile frumoase și variate. Pe de altă parte vă mai spun un secret - nu am avut pe nimeni care să ne îndrume în tainele tradițiilor pe care puteam să le urmăm. Iar acum dacă mă uit în urmă parcă regret că am exclus acest amănunt din nuntă. Am observat mai apoi cât înfrumusețează nunta respectarea unor tradiții străbune, așadar m-am hotărât să dedic câteva articole tocmai acestui subiect. 

În acesta îmi propun să vă spun câteva povestioare adunate din folclor legate de câteva ritualuri sau obiecte pe care le urmăm sau le păstrăm și astăzi dar nu prea știm semnificația populară. Așadar hai să ne jucăm puțin! Știați că....??:

1. Știați că.... BUCHETUL DE MIREASĂ - are rădăcini antice? -  atât în Roma cât și în Grecia Antică miresele primeau un buchet de plante aromate și medicinale care aveau ca scop protejarea miresei de spiritele rele fiind și afrodiziace. Buchetul așa cum îl cunoaștem noi astăzi a fost introdus de regina Victoria care la nunta ei a avut un buchet de flori proaspete și doar câteva plante aromatice. 
În folclorul nostru se spune că buchetul de mireasă era alcătuit din flori din grădina mirelui, în general era roșu ca semn al iubirii și prețuirii pe care i-o poartă alesei sale. În zilele noastre s-a păstrat doar tradiția în care mirele oferă buchetul miresei în momentul în care se întâlnesc în ziua nunții și tot din această tradiție veche și obiceiul care se ține încă în anumite părți ale țării conform căreia mirele cumpără buchetul miresei. 

Fotografie din Galeria Personală - Lavi Decor

2. Știați că... este o poveste frumoasă și în spatele FLORILOR PURTATE ÎN PIEPT (COCARDE)  și mai nou pe mână sub formă de brățări în cazul doamnelor și domnișoarelor? Acum vreo 3 ani jumătate am fost nașă la o nuntă în Cluj unde vornicul ne-a spus următoarea istorioară în timp ce mireasa punea florile în piept invitaților: Se spune din bătrâni că mireasa pune flori doar la oamenii importanți: mire, nași, părinți, frați (din ambele familii) sau verișori în cazul în care unul e singur la părinți. 
Cocarda mirelui semnifică datoria acestuia de a face viața miresei pe mai departe ca o floare. Urmează părinții care primesc floarea în semn de mulțumire că i-au crescut pe miri ca pe două flori înmiresmate. Nașii sunt cei care au datoria ca de acum înainte să vegheze grădina vieții mirilor ca aceasta să fie mereu înflorită, iar la final sunt ceilalți oameni dragi din grădina vieții mirilor. 

Fotografie din Galeria Personală - Lavi Decor

3. Știați că... în tradiția populară mireasa era gătită de fetele satului care îi erau apropiate de suflet și de mama acesteia. Acum aceste fete ale satului s-au transformat în DOMNIȘOARELE DE ONOARE care participă la pregătirea miresei? însă ce se pierde este prezența mamei optându-se tot mai mult pentru tradiții preluate de afară cum că părinții o văd pe mireasă doar după ce este gata. Vă spun cu mâna pe suflet că nu e o bucurie mai mare pentru o mamă decât să își îmbrace fiica în mireasă. Eu am ales să fac acest lucru și nu mi-am văzut mama mai emoționată ca în acele momente când îmi închidea nasturii de la rochie sau îmi aranja cerceii în urechi. Nu știam atunci că e o tradiție străveche, dar am simțit că așa e firesc.

Photo Credits: Studioul de Fotografie 

4. Știați că...pe vremuri nu existau INVITAȚII de NUNTĂ? Oamenii pe care mirii îi doreau alături în ziua nunții erau chemați la eveniment de feciori ai satului îmbrăcați în straie de sărbătoare care mergeau din casă în casă cu o săptămână înainte de nuntă și anunțau marele eveniment. Aceștia erau numiți CHEMĂTORI. Era o mare rușine să refuzi invitația mirilor.

5. Știați că .. modul în care se SPARG PAHARELE  spune ceva despre viitorii copii ai cuplului? Eu nu știam și sincer nici nu dădeam importanță. Tot ce știam era credința prin care tinerii însurăței sparg împreună cu nașii paharele din care s-au îndulcit cu șampanie pentru a sparge ghinionul la început de drum în noua lor viață împreună. Dar ce să vezi ? se spune că dacă în urma spargerii paharelor rămâne  întreg piciorul unui pahar primul copil va fi băiat, iar dacă rămâne o cupă întreagă primul copil al cuplului va fi fetiță, iar dacă rămân cele două cupe întregi copilul va fi sănătos. Mă veți crede sau nu, cuplul la nunta căruia am auzit această istorioară au acum o bijuterie de fată sănătoasă, iar în cazul lor a rămas o cupă intactă. 

Photo Credits: Radu Dumitrescu Wedding Photographer

Avem tradiții frumoase și povești din folclor pe care merită să le ascultăm și să le purtăm mai departe pentru că dacă ne pierdem tradițiile, pierdem o parte din sufletul nostru românesc, așadar hai să ne deschidem sufletul să ne cunoaștem tradițiile și să le urmăm măcar pe cele mai importante pentru că aduc puțină sare și piper nunții.


Comentarii

Anamaria


Multumesc mult Dan Maier pentru inspiratie si povestioarele din folclor. :)


10 Februarie 2019


Eu știu toate aceste tradiții. 😉 Vă îmbrățișez cu drag. Staroste, Maier Dan Gavril


06 Februarie 2019

Spune-ne și tu părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata