Dansul mirilor - un moment pregătit până în cele mai mici detalii

Anamaria | 27 January 2019


Dansul mirilor sau dansul care deschide petrecerea sau primul dans în calitate de soț și soție - oricum l-am numi este un dans care spune povestea celor doi îndrăgostiți și tocmai din acest motiv este pregătit în cele mai mici detalii. Pe de altă parte este unul dintre cele mai așteptate momente ale nunții pentru că reușește să transmită emoții nemăsurate pe care nimeni nu le poate anticipa ne-contând dacă este un dans simplu sau cu o coregrafie complicată.  

Fiind un moment atât de încărcat de semnificații și emoții, mi-am dorit să mă îndrept spre profesioniști care să vă dea cele mai bune sfaturi în pregătirea acestui moment din cadrul evenimentului. Și cine să fie mai potriviți decât instructorii care ne-au ghidat, ne-au fost alături și ne-au armonizat dansul pentru nunta noastră. Vă spun cu sufletul deschis că nu am fost cel mai ușor cuplu cu care au trebuit să lucreze, dar la final au reușit să ne transforme într-o pereche cu un dans elegant, lăudat și acum. Cum au reușit? Cu multă răbdare și simț tactic, de aceea am încredere că sfaturile lor de mai jos vă vor ajuta și pe voi să dansați relaxați la nuntă cel mai frumos dans din viața voastră. 

De la alegerea melodiei până la definitivarea coregrafiei toți pașii sunt importanți așadar hai să îi luăm pe rând.

Printre voi probabil că sunt cupluri care au o melodie care le place foarte mult sau care semnifică ceva pentru ei: primul dans împreună sau a marcat ceva important din viața de cuplu însă nu știți ce se dansează pe acea melodie: sună a blues (pentru că e lent) dar e de fapt tango, sună a blues dar e salsa, iar exemplele pot continua. Printre voi sunt probabil și din aceia ca noi, care nu avem o melodie a noastră, ne place să dansăm dar până la nuntă o făceam doar în cluburi, sau din aceia cărora nu vă place să dansați, însă vă doriți un moment deosebit la nuntă.

Oricare ar fi cazul vostru e important să vă gândiți și să lucrați din timp la acest moment. Sfatul antrenorilor este începeți cu minim 6 luni înainte lecțiile deschise pentru a vă forma o bază și a întâlni și alte stiluri de dans. Acest lucru e benefic, deoarece nunta nu se rezumă doar la deschiderea cu dansul mirilor și al nașilor, ci la a menține atmosfera prin dans pe parcursul întregului eveniment. Ceea ce au observat instructorii de-a lungul anilor este că majoritatea mirilor se limitează la dansurile de societate, latino sau moderne neținând cont de tradiționala muzică populară care este nelipsită la majoritatea nunților. De aceea este bine sa aibă cunoștințe și de aceste dansuri. 


După aceste lecții deschise este clar recomandat să luați  lecții private care-și pun amprenta asupra stilului vostru și asupra coregrafie personalizate pentru că nu e așa, vă doriți ceva inedit și cât mai potrivit vouă. În mod normal, sunt suficiente între 6 și 10 ședințe private, în condițiile în care vă dați interesul și vă implicați în executarea cât mai bună a coregrafiei. Instructorii mei au o metodă inedită de învățare: La fiecare ședință filmează cu explicații materia pe care viitorii miri o pot analiza, urmări și însuși.

Dar oare ce vă faceți când unul dintre voi are ritmul în sânge și celălalt învață mai greu sau are un ritm mai lent? În dans, după cum se știe, bărbatul este cel care conduce partenera prin semnale și o ținută corectă. Un bun follower este la fel de important ca și un bun leader, pentru că împreună formează o echipă, iar munca în echipă este este cheia spre reușită.
În cazul în care mirele și-a învățat pașii mai bine decât mireasa, este de la sine înțeles că trebuie să o ajute prin semnale și o ținută cât mai corectă și pe aceasta, astfel încât să realizeze un întreg.
Dacă mireasa este cea care își însușește mai repede mișcările în dans, trebuie să aibă răbdare și să-și sprijine/ajute partenerul până când acesta reușește să danseze corect. Așa îl sprijină și pe partener pentru a deveni un bun leader în dans și evită eventualele neînțelegeri sau dispute.

În cazul în care amândoi aveți  "două picioare stângi" nu e motiv de îngrijorare, este nevoie doar de multă  răbdare, atât din partea instructorului cât și a voastră, dar și perseverență în special din partea voastră cu repetiții suplimentare acasă a părților de coregrafie care vă dau bătăi de cap. Sunt exerciții pe care instructorii le aplică în astfel de cazuri - filmări clare cu explicații pe numărătoare și punerea accentului pe acele figuri pe care nu le executați corect. 


Acum că am vorbit despre lecțiile de dans hai să vedem puțin cum alegem melodia și dacă tradițional există anumite stiluri care se recomandă.

Pentru cei care aveți deja melodia preferată este doar o chestiune de a afla ce stil de dans este și să vă axați pe acela, însă nu vă impacientați dacă linia originală este un dans greu sau care nu vă place deoarece există reinterpretări care vă pot ușura misiunea și vă pot transforma momentul de la nuntă într-unul elegant și frumos.
În cazul în care nu v-ați ales melodia, în funcție de gusturile voastre, se alege melodia împreună cu instructorul de dans. Sarcina instructorului este să vă ajute în a alege piesa potrivita pentru voi ca și stil, realizare și potrivită evenimentului (nicidecum nu își doresc să dansați pe o piesă ale cărei versuri sunt despre despărțire, nesiguranță, trădare etc.). 
Cel mai popular este valsul vienez pentru că dă o notă de eleganță, dar se mai recomandă și valsul lent, tango-ul sau blues-ul asta pentru că majoritatea melodiilor de dragoste au o linie melodică pentru aceste stiluri de dans. 
În cazul în care sunteți o pereche mai energică și instructorii consideră ca vi s-ar potrivi un alt stil decât cele tradiționale, vă pot recomanda dansurile latino (salsa, bachata, cha-cha etc.) si de ce nu dansul de linie (flashmob) care are succes dacă e dansat împreună cu nașii/domnișorii de onoare. Dacă sunteți indeciși asupra stilului de dans instructorul poate să vă facă o mică prezentare a mai multor stiluri, astfel încât să vă regăsiți și să vă placă un stil anume - aici sunt foarte utile din nou lecțiile deschise unde învățați diverse stiluri până ajungeți să vă hotărâți. 
În cazul nostru noi am trecut prin  mai multe stiluri până să ne decidem la unul și de fapt am ales melodia - a fost ca un click în momentul în care la una din lecțiile de vals lent antrenorii noștri au zis să ne surprindă cu o melodie nouă, mai puțin cunoscută care ne-a rămas întipărită în minte din prima clipă. 

Photo Credit: Studioul de Fotografie 

După alegerea melodiei, instructorii încep să creioneze coregrafia, iar un element important de care vor ține cont este configurația rochiei de mireasă, deoarece în funcție de cum este realizată rochia se pot da semnale cât mai clare (poate ridica sau nu brațul pentru rotiri/piruete, poate păși mai lejer în funcție de lungimea și lărgimea rochiei), se pot face ridicări cât mai spectaculoase, pași și figuri cat mai complexe.
Pentru coregrafii care includ dansul modern și mișcări complexe, miresele mai optează și pentru  rochii speciale. 
Important de reținut că cu cât vă apropiați mai mult de nuntă este ok să dansați în pantofii pe care îi veți purta la eveniment, iar pentru miresele care vor avea cerc, e bine să repete cel puțin o dată cu el.  

Photo Credit: Victor Darii

Un alt secret împărtășit de instructorii noștri este importanța unei repetiții în sala în care veți avea nunta deoarece vă veți obișnui cu sala, ambientul și vă veți putea lua repere clare. Coregrafiile sunt personalizate în funcție de aranjamentul, dispunerea mesei nașilor (prezidiu) și mărimea ringului de dans. Totodată vă veți obișnui cu suprafața ringului de dans (parchet, gresie, mochetă).

Un ultim sfat pentru voi: Alegerea piesei este foarte importantă, să fie o piesă de suflet, iar coregrafia ce o veți realiza împreună cu instructorii să includă și o parte din povestea voastră, astfel încât voi și publicul să rămâneți cu amintiri frumoase. Multă răbdare și înțelegere reciprocă. Să nu vă limitați doar la ceea ce credeți ca puteți face, deoarece instructorii vă pot surprinde cu mult mai multe figuri pe care le-ați putea realiza.


Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata