Darul de nunta – o mare dilema in vremurile noastre

Anamaria | 08 July 2022


Darul de nunta este o traditie din mos stramosi care si-a schimbat forma odata cu trecerea anilor. In vremurile strabunilor fiecare invitat la nunta ducea ce avea pe acasa sau ce considera ca le-ar prinde bine tinerilor insuratei la inceput de drum : de la cereale, animale pentru gospodarile – la oale, pahare, perne, paturi pana la aur si nestemate ( in cazul ce nuntilor aristocrate). 


Timpul a trecut si toate aceste cadouri s-au transformat incet incet in bani care sa ii ajute pe insuratei in noul lor drum, dar oare cati bani le dam? De ce tinem cont cand ne hotaram cat punem in plic. Oare se mai practica si oferirea de cadouri?


Nu exista un cod de etica pentru nunti, deci nu e vreo regula, dar pot sa va impartasesc viziunea mea si ceea ce am mai intalnit. 


Din punctul meu de vedere darul de nunta ar trebui discutat diferit daca esti nas sau invitat. Se mai pune problema si daca mirii doresc sa isi imparta mare eveniment in 2 parti : cununie civila ( cu masa dupa Starea Civila) si nunta propriu zisa sau daca mirii vor avea nunta si botez. 


In oricare din situatii v-ati afla, darul nasilor este deosebit. Noi pana acum am cununat 5 cupluri si avem 3 finuti si mereu am considerat ca pe langa bani e de bun augur sa investim intr-un cadou-> diferit in functie de nevoile fiecaruia. In general nasii sunt foarte apropiati de mirii lor asa ca stiu ce le lipseste. Noi am luat de la masa pentru living (adusa de la Bucuresti) pana la vouchere pentru un weekend la spa. Am achitat si unul dintre furnizori si lista poate continua. Referitor la banutii din plic - mereu am incercat sa ne gandim la o suma care sa ne fie noua confortabila dar care sa fie semnificativ mai mare decat a invitatilor. 

Sunt mai multe criterii de care e bine sa tinem cont atunci cand alegem suma pusa in plic:

- Locatia si pretul meniului

- Cat va este voua confortabil

- Zona in care se tine nunta-  la sat sau intr-un oras instarit 

- Cat sunteti de apropiati de miri -> prieteni foarte buni, sau doar cunostinte


Am intalnit si practica urmatoare: daca mancare e ok, muzica buna si lumea se simte bine, unii mai adauga in plic dar daca e dezamagitor se scoate din plic. Mie personal nu imi place aceasta practica, pentru ca pana la urma darul este pentru miri nu pentru nunta pe care au organizat-o. 


In cazul in care evenimentul este impartit in 2 : cununie civila cu o masa si nunta, iar voi sunteti invitati la amandoua, sfatul meu este sa mergeti cu cadou la cununia civila si bani la nunta. Fiti deschisi si intrebati mirii ce le-ar fi de folos sau ce le-ar bucura sufletul: multi s-ar putea sa spuna ca nu le lipseste nimic dar mereu se poate gasi un cadou de suflet care sa le aminteasca de ziua aceea important -> chiar si o caricatura sau un portret in creion cu ei este un cadou potrivit. 


Atunci cand vorbim de nunta cu botez eu sunt de principiu ca cel mai bine sa ganditi un dar in care sa includeti si un cadou pentru bebelus. 


E greu sa facem o grila de pret pentru nunti, mai ales acum dupa o pandemie care a oprit nuntile si botezurile 2 ani, insa mereu puteti intreba intre cunoscuti sau prieteni cam pe unde se mai situeaza darul. Noi mai tinem cont si daca mirii pe care ii onoram au fost la nunta noastra si la botezul baietelului nostru cel mare si mereu incercam sa plusam putin pentru ca vremurile s-au schimbat si toate s-au scumpit cel putin cu 25% fata de acum 3 ani, nu mai vorbim de acum 8 ani. 


Tot ce am scris mai sus se refera la nuntile romanesti. Atentie mare cand sunteti invitati la nunti in strainatate. Daca mirii sunt romani atunci cel mai probabil tot ce am scris mai sus se aplica in mare masura. Daca unul din miri este strain va sfatuiesc sa va interesati de traditiile legate de dar in tara unde se tine nunta sau de unde provine persoana straina. Pe de alta parte nu trebuie sa va simtit jignniti sau sa ii faceti sa se simte aiurea pe invitatii care va ofera dar conform cu traditiile lor -> noi am avut la nunta prieteni din Mexic si am primit din partea lor cateva sfesnice dintr-o roca foarte rara care in Mexic sunt la mare pret. 


Ca o incheiere va rog sa nu uitati ca darul de nunta nu reprezinta plata pentru nunta organizata si darul cu care mirii pleaca la drum, asadar cand puneti banutii in plic ganditi-va la ce inseamna pentru voi mirii nu ce meniu sofisticat ati servit. 




Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata