Buchetul - accesoriul care intregeste tinuta miresei

Anamaria | 19 May 2022

In luna florilor aleg sa vorbesc de un subiect care ma fascineaza si mereu imi umple sufletul de bucurie – florile. S-au scris si se scriu multe despre florile care infrumuseteaza nunta, dar eu am ales sa scriu in special despre buchetul de mireasa. 

Buchetul de mireasa este acel accesoriu nelipsit din tinuta miresei. Atât în Roma cât și în Grecia Antică miresele primeau un buchet de plante aromate și medicinale care aveau ca scop protejarea miresei de spiritele rele fiind și afrodiziace. Buchetul așa cum îl cunoaștem noi astăzi a fost introdus de regina Victoria care la nunta ei a avut un buchet de flori proaspete și doar câteva plante aromatice. 

În folclorul nostru se spune că buchetul de mireasă era alcătuit din flori din grădina mirelui, în general era roșu ca semn al iubirii și prețuirii pe care i-o poartă alesei sale. În zilele noastre s-a păstrat doar tradiția în care mirele oferă buchetul miresei în momentul în care se întâlnesc în ziua nunții și tot din această tradiție veche și obiceiul care se ține încă în anumite părți ale țării conform căreia mirele cumpără buchetul miresei. 


 Photo Source -  Pinterest

Dar cum alegem buchetul de mireasa? Ce flori sa il alcatuiasca, cat de mare sa fie, ce paleta de culori, il asortam cu ceva?

Exact acestea au fost intrebarile pe care mi le-am pus si eu acum 8 ani cand mi-am ales buchetul si voi incerca sa va raspund la randul meu.


Florile care alcatuiesc buchetul tin strict de preferintele voastre. Acum e bine sa retinem ca florile de sezon sunt mai accesibile ca pret si pot fi mult mai usor de achizitionat. Exemplu ar fi : bujorii care sunt in sezon in lunile mai – iulie de acolo incolo incep sa fie tot mai scumpi si mai putin rezistenti deoarece nu se cultiva pe tot parcursul anului. La fel sunt si lacramioarele. Sunt doar 2 exemple foarte uzuale. E bine de stiu ca sunt flori ce se gasesc pe tot parcursul anului si atunci si achizitia este mai usoara-  exemplu ar fi trandafirii, hortensiile, floarea miresii si altele. E preferabil sa optati pentru flori rezistente care nu necesita foarte multa apa si nu sunt sensibile la caldura excesiva (daca alegeti data marelui eveniment in luni cu temperaturi toride). Flori sensibile sunt considerate: lalelele, liliacul, orhideele si lista poate continua. Voi face o lista atat cu florile uzuale in buchete si sezonalitatea lor cat si cu cele sensibile care nu se recomanda in buchetul de mireasa si le voi atasa ulterior acestui blog.


Marimea buchetului depinde din nou de ceea ce va doriti voi – sfatul meu este insa sa va asigurati ca puteti sa cuprindeti partea de tulpini a buchetului intr-o mana deoarece il veti purta mult si aveti nevoie ca o mana sa va fie libera si pentru altceva. Cu cat e mai mare cu atat va fi mai greu si mai dificil de purtat. 



Buchetul miresei poate fi integrat in tematica florala a nuntii sau nu. De preferat ar fi sa fie o legatura intre florile care impodobesc locatia si buchet / florile din piept / bratari si florile care impodobesc masinile dar nu este o regula. Eu am avut buchet din frezii albe iar restul aranjamentelor au fost flori de sezon (hortensii, lalelele, narcise, lysianthus, miniroze si cate o frezie ici colo). Am insistat insa ca mirele sa poarte in piept frezie si a fost cea mai proasta alegere deoarece frezia e o floare delicata, sensibila si dupa cununia religioasa unde a fost foarte cald si 2 siruri de pupaturi si imbratisari frezia a fost praf. 

E foarte adevarat ca daca iti alegi o nunta cu tematica boho sau wild sau floarea soarelui buchetul se va integra in aceasta tematica pentru a intregi farmecul temei alese. In cazul meu tematica era primavaratica – nunta fiind chiar in luna mai, asadar am pastrat tema. 


Pentru miresele neconventionale care isi doresc sa poarte flori dar nu intr-un buchet obisnuit e bine de stiut ca exista si varinte alternative: 

- Un evantai impodobit cu flori,

- Un inel impodobit ce se poate purta cu usurita pe mana ca o posetuta 

Photo Source - Pinterest


Pentru ca buchetul este un accesoriu care va intregeste tinuta ca mireasa va sfatuiesc sa alegeti cu sufletul ce flori va plac in nuante care sa va aduca o stare de bine. Pornind de aici celelalte aranjamente florale din cadrul evenimentului sa fie doar o prelungire a ceea ce exprima buchetul vostru. 


Photo Source - Pinterest


Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata