Rochia de mireasa, semnatura rafinamentului absolut

Vladimir | 04 April 2022


Ca un vartej absorbind tot dimprejur, privirile admirative ale invitatilor nu se pot opune fortei cu care o mireasa le atrage in centrul atentiei, acolo unde s-a imaginat inca de la varsta la care schita visuri mai mari decat ea. Dar pana sa prinda contur, acea zi speciala se cladeste cu grija, prin planuri atent creionate, distruse si refacute, acumulare treptata de emotii incarcate cu energia marilor asteptari, detalii modelate si finisate pana in ultima clipa. Iti construiesti fericirea cu meticulozitate, iar in mijlocul a tot ceea ce visezi se afla rochia de mireasa. Dar ce anume face o rochie sa fie de mireasa?


Scurta incursiune in lunga istorie a rochiei de mireasa


Primele vesminte feminine de casatorie albe semanand cu ceea ce se intelege astazi prin rochie de mireasa au aparut acum aproximativ 2000 de ani, in Egiptul antic. Si grecii considerau albul o culoare de sarbatoare, cronicile veacurilor trecute fiind presarate sporadic cu mentiuni despre rochiile albe de mireasa de la nuntile capetelor incoronate, incepand cam din jurul anilor 1400.

Standardul actual al rochiei de mireasa simple s-a stabilit putin dupa anul 1800, cand modelul purtat de Regina Victoria I a ramas intiparit in memoria colectiva ca sinonim cu tinuta feminina obligatorie din ziua nuntii, desi, odata cu trecerea timpului, imaginatia designerilor a testat, si fortat uneori, gradul de toleranta al societatii. O noua identitate i-a dat acestui simbol vestimentar al rafinamentului celebra Coco Chanel, care a creat rochia scurta cu trena lunga, in ton cu felul in care perceptia asupra femeilor a evoluat.

Dar structura de baza a ramas aceeasi.


Fetele albului, de la imaculat la spuma laptelui


Poate fi o surpriza pentru multe femei, dar rochia de mireasa nu a fost mereu alba. De altfel, nici in ziua de astazi aceasta culoare nu este unanim adoptata in toate culturile, unele mirese preferand, de exemplu, rosul. Insa in Occident nu exista alternativa la o rochie ca tesuta din zapada, semnificand puritatea intentiilor si a oricarui inceput pe care ti-l asumi cu inima curata. Doar ca si puritatea are nuante. Deci ce inseamna alb?

In general, rochiile pentru mirese au una din patru varietati de alb, diferite prin intensitate. Astfel, pot fi de un alb pur, cea mai stralucitoare si epatanta nuanta, urmata de tonurile rezultate prin diminuarea tariei, precum albul natural, usor mai atenuat, si albul diamant, inca si mai cald. Cel mai linistitor este albul fildes, o varianta care cocheteaza cu galbenul, fiind optiunea atelierelor de rochii de mireasa pentru obtinerea aspectului de epoca.



Cum iti alegi rochia de mireasa


Nu degeaba vizitarea unui atelier de mirese este un test in sine al hotararii de a merge pana la capat cu nunta. Rochia de mireasa nu se alege din ochi, fiind necesare probe repetate si masuratori exacte, pentru ca fericirea se construieste cu meticulozitate. Rafinamentul e impletirera artei designerului cu stiinta croitorului si compromisul miresei, astfel ca, daca culoarea e o chestiune de gust, dimensiunile optime ale rochiei de mireasa sunt rezultatul unor calcule precise.

Trebuie luate in considerare bustul, talia, soldurile si umerii. De asemenea, forma corpului viitoarei mirese va influenta decisiv modelul ales.

Exista patru tipologii in functie de care designerii isi gandesc creatiile:

  • mar sau triunghi inversat - umerii si bustul mai mari decat soldurile;
  • para sau triunghi - soldurile mai late decat umerii;
  • dreptunghiular sau drept - umerii, soldurile si bustul de dimensiuni similare;
  • clepsidra - talie bine conturata, partile superioara si inferioara echilibrate.

Nu esti doar un suport de prezentare a unei piese vestimentare, indiferent cat de frumoasa ar fi. Tu o porti, nu ea pe tine, de aceea trebuie sa apelezi la un magazin cu rochii de mireasa care tine cont de tot ceea ce te pune in valoare.


Buchet de priviri doar pentru tine


Rochiile de mireasa au fost create pentru ca femeile sa fie admirate. Articole de lux fascinante, adevarate opere de arta, fluide, cu dantele, broderii, aplicatii stralucitoare, detalii elaborate si texturi rafinate, vaporoase sau imbratisand strans conturul trupului, acestea sunt trecute prin scoala bunelor maniere, „educate” cum sa se comporte cu tine cand pasesti, cand dansezi, cand stai pe scaun, sa te puna mereu in cea mai buna lumina.

Complimente nerostite evidentiind atuurile fiecarei femei, emana rafinament si delicatete, prin materiale premium, maiestria executiei si designul  complex, precum trairile unei mirese in cea mai frumoasa zi din viata ei.


Tipuri de rochii de mireasa


Exista numeroase modele de rochii de mireasa, clasificate in functie de forma, dimensiuni si design.

Principalele tipuri sunt:

  • rochia de mireasa printesa - cu corset si voluminoasa in partea inferioara;
  • rochia de mireasa sirena – se supune complet liniei corpului pana la genunchi, iar apoi se evazeaza;
  • rochia de mireasa tip A - partea de sus urmeaza linia corpului, iar cea de jos se termina spre pamant in forma literei A;
  • rochia de mireasa empire – fluida, lejera, cu aspect regal, avand talia ridicata si partea inferioara cazand abrupt, drept, ca o cascada;
  • rochia de mireasa baby doll - mulata pana sub sani, iar in continuare larga, vaporoasa.


Indrazneste sa fii admirata


Orice model ai alege, tine minte ca rochia de mireasa are propria personalitate, care trebuie stapanita. Lasa-te invaluita in eleganta ei, accepta faptul ca, odata imbracata, te va tranforma in cea care te-ai imaginat inca de la varsta la care visurile iti erau prea mari. Dar nu te lasa dominata. Vei uita pentru o seara de cea care ai fost, pe masura ce iti vei aminti de cea care vei deveni, jumatatea unui intreg. Vei fi in centrul atentiei, ca un vartej absorbind privirile admirative ale tuturor, dar in lumina reflectoarelor stralucirea rochiei de mireasa trebuie doar sa o potenteze pe a ta.


Spune-ne părerea ta!

Trebuie să fii logat ca să poți adăuga comentarii.

Urmărește-ne

Ești în căutare de inspirație? Articole, sfaturi, idei, poze și o întreagă comunitate te așteaptă. #nuntacrunta

nunta crunta postare blog apreciata